Webshop keresőoptimalizálása egy túlzsúfolt piacon: Hogyan emelkedj ki a versenytársak közül?

Az e-kereskedelem napjainkban rendkívül versenyképes piac, ahol számos online bolt száll harcba a látogatókért és a vásárlókért. Ügyfelünk olyan termékekkel lépett be a piacra, melyet már mások is sokan árultak, méghozzá már jó ideje.

Ha ugyanarra a termékre hatalmas a kínálat, akkor bizony nehéz kiemelkedni a tömegből. A várt sikert azok a cégek érik el, akik egyedülálló módon szólítják meg az ügyfeleket.

A következőkben ismertetett webshop keresőoptimalizálásának elemzése azt mutatja, hogy az online versenyképesség nem csak azon múlik, hogy az adott weboldal mennyire képes megfelelni az ügyfelek igényeinek, és milyen hatékonyan kommunikál velük, hanem olyan apróságnak tűnő dolgokon is, melyeket a SEO szakember észrevesz.

A belső linkelés rendberakása

A honlap fejlesztése során elsődlegesen a belső optimalizációra összpontosítottunk, különös tekintettel a belső linkelés rendszerének optimalizálására. Figyelembe véve, hogy a weboldal sok, egyéni tartalommal bíró oldallal rendelkezett, úgy határoztunk, hogy kihasználjuk a belső linkelés adta lehetőségeket a weboldal nagyszámú indexelt aloldalán. A fő kihívást az jelentette, hogy minden egyes termék szinte az összes kategóriában megtalálható volt. Emellett a meglévő horgonyszövegekben nem volt lehetőség a szöveg átmozgatására.

Kezdeti lépésként a lehető legkonzisztensebb linkelést alakítottunk ki a honlapon belül, eltávolítva az olyan „kattints ide”, „kattints oda” típusú horgonyszövegeket, amelyek törékennyé tették a belső linkelést. A belső linkelés teljes körű optimalizálása abból állt, hogy úgy alakítottuk át, hogy tematikusan kapcsolódjon azokhoz az oldalakhoz, amelyekre irányított.

Úgy gondoltuk, hogy a weboldalon túl kevés „pontos egyezésű” belső hivatkozás található, ami pedig erőt adhatna a nagyszámú indexelt aloldallal rendelkező webhelyek belső linkelésének. Egy trükk segítségével növeltük a „pontos egyezésű” belső hivatkozások számát úgy, hogy azok ne legyenek láthatóak ugyanakkor logikailag indokoltak és hasznosak legyenek a weboldal felhasználói számára. A belső linkelés segítségével növeltük az indexelt aloldalak számát és megkönnyítettük a robotok hozzáférését a weboldal belsejéhez.

A tartalom rendbetétele

Egy webshop különösen nagyon érzékeny terület, mert a megfelelő optimalizálás és oldalkialakítás, még nem minden, csak a kezdet, pusztán csak a belépő, a versenypályára. A webshopok erős versenyű világában minden hiba előbb vagy utóbb megbosszulja magát.

A kiváló minőségű termékek és szolgáltatások nyújtása is elengedhetetlen a sikeres e-kereskedelmi üzletmenet szempontjából, mivel az ügyfelek csak akkor lesznek elégedettek és visszatérő vásárlókká válnak, ha a számukra nyújtott érték maximális.

Bizonyos termékekkel a versenyképesség további elemét jelenti az árak versenye, ahol az online boltok kénytelenek állandóan figyelemmel kísérni a konkurenciát, és rugalmasan alkalmazkodni az árak változásaihoz, mert aki elmarad az árversenyben, annak duplán nehéz dolga lesz.

A tartalom az első amivel a felhasználó találkozik, de mint tudjuk a keresőmotorok szempontjából is ez az egyik leginkább értékelhető faktor. Ezért nemcsak a kategória, de minden egyenként termékoldalon átnéztük és optimalizáltuk a tartalmat. Ha nagy a verseny, és sokan jönnek ugyanazokkal a termékekkel, akkor az egyéni tartalom jó módja lehet a kitűnésnek. A munka legtöbb időt igénylő része az volt, hogy a termékleírásokat egyedivé és informatívvá tettük, beépítve a kulcsszavakat természetes módon. Emellett hozzáadtuk a címsorokhoz (H1, H2, stb.) és a meta leírásokhoz is a kulcsszavakat, de csak a megfelelő mértékben.

Természetesen az oldal többi elemét, mint például a fejléceket, a tartalmat és a SEO címkéket is optimalizáltuk, mely minden SEO munka szinte kötelező eleme.

A termékek is galibát okozhatnak

A shopban egy termékhez több termékváltozat is tartozott, mely gyakori jelenség az online üzletek világában, de kezelni szükséges. A webshopokban a termékváltozatok indexálása komoly problémákat okozhat a SEO szempontjából, különösen akkor, ha minden egyes változat saját, különálló oldallal rendelkezik. Ezt „duplikált tartalomnak” nevezzük, ami azt jelenti, hogy a keresőmotorok, mint például a Google, hasonló vagy azonos tartalmat látnak több oldalon. Ez zavaró lehet a keresőmotorok számára, mivel nehezíti számukra a legrelevánsabb oldal megtalálását a keresési eredmények között. Továbbá, az ilyen duplikált tartalmak gyengíthetik az oldal rangsorolását, mivel azaz oldalról az oldalra áramló SEO erő szétoszlik a különböző változatok között.

A megoldás erre a problémára a „canonical tag” használata, amely egy speciális meta tag, amit a HTML kódba lehet beilleszteni. Mire jó a canonocal tag? A canonical tag megmondja a keresőmotoroknak, hogy melyik az „eredeti” oldal a hasonló tartalmú oldalak közül. Így, ha a termékváltozatok saját oldallal rendelkeznek, a canonical tag segítségével beállítható, hogy a keresőmotorok az összes változatot ugyanazon „fő” termékoldalként kezeljék. Ezzel a módszerrel csökkenthető a duplikált tartalom, növelhető az oldal SEO értéke, és jobb rangsorolást érhet el a keresőmotorokban.

Egy-két nem is annyira technikai újítás

Az oldalt vélemény modullal is bővítettük, kíváncsian várjuk, milyen eredményeket fog hozni a bekapcsolása.

Sokan elfelejtik, és nem használják ki a hiteles és külső felhasználók által az oldalra „szállított” értékes tartalmakat. A vásárlók által írt vélemények egyedi és friss tartalmat biztosítanak az weboldalon, amit a keresőmotorok, mint például a Google, előnyben részesítenek. Ez javíthatja az oldal rangsorolását a keresési eredmények között.

Persze az sem árt, ha a potenciális vásárló böngészi mások véleményt, hiszen mi magunk írhatunk minden szépe és jót, de hitelesebb az, ha egy kívülálló osztja meg a tapasztalatát. A vélemények olvasása által hosszabb időt tölthet el a látogatók számára az oldalon, ami a tartózkodási idő növekedéséhez vezet. A keresőmotorok ezt a metrikát is figyelembe veszik a rangsorolás során. Az sem utolsó szempont, hogy az elégedett vásárlók hajlamosabbak lehetnek megosztani a terméket a közösségi médiában vagy más platformokon, ami további értékes és ingyenes backlink-ekhez és organikus forgalomhoz vezethet.

A vélemény modul bekapcsolása után azt vettük észre, hogy az „értékeld a teméket” szöveg H1-be jelent meg, ami nem előnyös minden egyes termék oldalon, ezt meg kellett változtatni.

Nézzük végül az eredményeket

Az alábbiakban megtekinthetünk néhány képernyőképet különböző eszközökről, amelyek a weboldal láthatóságának növekedését szemléltetik a SEO munkálatok eredményeként. A belső optimalizáció és belső linképítés eredményeképpen a weboldal két aloldal pozícióját is sikerült a legfontosabb keresési kifejezésekre jelentősen javítani.

Keresőoptimalizálás elemzések  a gyakorlatban, esetek, Search Consol képekkel.
Webshop keresőoptimalizálása egy túlzsúfolt piacon: Hogyan emelkedj ki a versenytársak közül?
Scroll to top