SEO esettanulmány: egy induló ruházati webshop keresőoptimlizálása

A digitális térben való verseny egyre nagyobb kihívást jelent az induló vállalkozások számára. Az online jelenlét és az üzleti siker közötti összefüggés érezhetően egyre erősebbé válik. Ezzel kell számolnunk minden egyes nap, ha vállalkozásunk van.

Az induló üzletek mindig nagyobb hátránnyal indulnak, különösen, ha olyan környewzetbe érkeznek, ahol már sokan megvetették a lábukat.. Ebben az SEO esettanulmányban megismerhetünk egy ruházati webáruház keresőoptimalizálási stratégiáját, és azt, hogy hogyan érték el jelentős növekedést az organikus forgalmukban. Ügyfelünk egy induló kisvállalkozás mely kis mérete okán szűkösebb erőforrásokkal rendelkezik. A helyzet nem éppen volt „rózsásnak” nevezhető. Az ágazatra jellemző az erős verseny, a tőkeerős multinacionális cégek jelenléte és a fizetett reklámok magas aránya következésképpen nehéz megfelelő pozicíót kivívni az érintett kulcsszavakra.

Miért szeretjük az induló weboldalakat?

Az SEO szakértők számára a 0-ról induló weboldalak keresőoptimalizálása egyrészt kihívást jelent ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy teljesen új stratégiákat dolgozzunk ki.

Az induló weboldal másik nagy előnye az, hogy nem kell a már elkövetett hibák kijavításán fáradozni. Amikor egy már meglévő weboldalt keresőoptimalizálunk, akkor előfordulhat, hogy a korábban olyan SEO hibákat követtek el, amelyek akadályozzák a weboldal teljesítményét a keresőmotorokban. Ezeknek a hibáknak a kijavítása időigényes és nehéz feladat lehet, a várható eredményeket is nehezebb megjósolni.

Ezen kívül az egy teljesen új oldal lehetőséget ad arra is, hogy a szakértők a technikai SEO-ra is nagyobb figyelmet fordítsanak közben kiküszöböljék az esetleges technikai problémákat.

Pozíciót szerezni egy erős versenyben

Miután elkészültünk a kulcsszóelemzéssel, rájöttünk, hogy a potenciális kulcsszavak száma kevés viszont a verseny rájuk kimondottan erős, ezért nehéz lesz gyorsan megfelelő helyezést elérni a keresőmotorokban. Külön nehezítette a dolgot, hogy nagyon erős volt az ágazatban a márkaismertség és márkahűség valamint a márkakeresések száma, melyet egy induló termékkörrel nehezen lehet behozni vagy követni.

Tudtuk, hogyha egy kezdő webáruház egy erős versenyben lévő, már kialakult piacra érkezik, akkor csak nagyon sok munkával lehet eredményeket elérni. Ezért is fontos az is, hogy ne kövessünk el hibát, mert bőven lesz olyan konkurens akik miatt nem fogjuk megszerezni a vágyott pozíciókat.

Ezért elkezdtünk dolgozni egy hatékony szerkezeti, tartalom és linképítési stratégián, amelynek célja az volt, hogy minél több organikus forgalmat generáljunk az áruházba.

Logikus és áttekinthető weboldal struktúra

A webshopok esetében a kategória oldalak megfelelő kialakítása és az oldal struktúrája rendkívül fontos szerepet játszik a siker szempontjából.

A megfelelő oldalstruktúra biztosítja, hogy az áruház termékei egyszerűen és könnyen megtalálhatók legyenek az ügyfelek számára. Ezen kívül a megfelelő struktúra lehetővé teszi az áruház látogatóinak, hogy könnyen navigáljanak az oldalon, és megfelelően tájékozódjanak a kínálatról.

A kialakítás két fő előnye a webshopok esetében az áttekinthetőség és a felhasználói élmény javítása. Nem utolsósorban tovább maradnak a látogatók az oldalon, mert könnyen jutnak hozzá a keresett termékekhez. Ha a vásárló több időt tölt az oldalon, mert reményteljesnek látja, hogy talál valamit amit keresett, azt nemcsak a vállakozás, de a keresőmotor is értékelni fogja.

Próbáltluk ezért a kategóriák szerkezetét vásárlókra szabottan a lehető leglogikusabban és könnyen kezelhetően kialakítani, hogy az ügyfelek könnyen navigálhassanak a keresett termékekhez. A jó példa követése nem szégyen. Ezért mintának vettük a hasonló termékkörrel rendelkező jól teljesítő konkurens webshopok belső oldalstruktúráit.

A minőségi tartalom mindig nyerő

A tartalom SEO szempontból egy kisebb webáruház esetén is rendkívül fontos, mert minőségi tartalom vonzza a potenciális vásárlókat, növeli a felhasználói élményt és hosszú távon hozzájárul az áruház bevételének növeléséhez. A releváns és értékes információkkal bővített webáruház hitelesebbnek és megbízhatóbbnak tűnik a vásárlók számára, ami pozitív hatással lehet a márkaépítésre és a vevők visszatérésére.

A fenntiek okán nemcsak a kategória oldalak leírásaira fektettünk hangsúlyt, de ügyeltünk rá, hogy a termékleírások is egyediek és kidolgozottak legyenek, nem utolsósorban rendezett jól olvasható formában jelenjenek meg, hogy a potenciáli vásárlüó a lehető legrövidebb idő alatt juthasson a szükséges információk birtokába.

A webshopok esetében gyakori hiba a blog kihagyása, ezzel nemcsak jelentős forgalmat hozó információs jellegű kulcsszavakra való megjelenést veszítenek el, de kihagyják szakmai hitelességüknek megalapozásának lehetőségét, valamint azt a lehetőséget is, hogy a blogcikkek tartalma a „pénzhozó” kategória és termékoldalakat támogassa.

Így alakultak a számok

A megfelelő stratégia már rövid távon is meghozta az eredményt. Az alábbi ábrán jól nyomon követhető, hogy miként sikerült a nagy versenyben lévő kulcsszavakra is jó pozíciókat szerezni, viszonylag rövid idő leforgása alatt.

SEO esettanulmány Search Consol eredményei

Linképítés szűkös forrásokból

Az első lépésünk az volt, hogy megvizsgáltuk az adott kulcsszavakra vonatkozó versenytársakat, és elkészítettük a kulcsszóelemzést.

Az áruházunkkal kapcsolatos termékközpontú kulcsszavak száma viszonylag kevés volt, sok versenytárssal és erős márkákkal. Ezért a tartalom mellett a legfontosabb feladatunk az volt, hogy hatékony tartalom és linképítési stratégiát dolgozzunk ki, amely segít növelni az áruházunk láthatóságát a Google keresőben.

A forrásszegény kisvállalkozás számára a linképítési stratégia kialakítása rendkívül fontos, mivel nem engedhetik meg maguknak a drága linképítési szolgáltatásokat. Ezért úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket az ingyenes online platformok és szolgáltatások nyújtanak.

Első lépésként meghatároztuk az áruházunkhoz kapcsolódó kulcsszavakat, majd elkezdtünk keresni olyan webhelyeket, amelyek kapcsolódnak a témához. Ezek a webhelyek tartalmazták a legrelevánsabb kulcsszavakat és kapcsolódtak az áruházunk témájához. Emellett a szerényebb költségvetés miatt az ár-érték arányt folyamatosan szem ellőt tartottuk, hogy az adott keretből lehető leghatékonyabb linkprofilt tudjuk kialakítani.

Ezen túlmenően olyan szakmai fórumokat is oldalakat találtunk, amelyek kapcsolódnak az az online ruházati termékekhez. Ezáltal sikerült az áruházunkat elhelyezni olyan webhelyeken, amelyek relevánsak a keresett kulcsszavakra vonatkozóan.

Nem hagytuk ki a lokális SEO erejét sem

A helyi SEO lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy megcélozzák a közvetlenül környezetükben lévő közönséget, ami nagyobb eséllyel eredményez vásárlásokat vagy ügyfélkapcsolatokat. A helyi keresések gyakran szándékosabbak és célirányosabbak, ami magasabb konverziós arányhoz vezethet, mivel a felhasználók konkrétan a környéken keresnek termékeket vagy szolgáltatásokat.

Ezért az induló vállalkozások számára a helyi SEO is kulcsfontosságú lehet, mert helyi szinten könnyebb általa eredményeket elérni az erős versenyben. Feltérképeztük a helyi kulcsszavakat, a helyi céges adatokat, valamint nem hagytuk ki a Google My Business profil kialakítását és optimalizálását sem.

Az ügyféllel való együttműködés ereje

Az ügyféllel való együttműködés kulcsfontosságú volt ebben az esetben, mivel nagyon sok tartalmat az ügyfél maga készített el az iránymutatásunk alapján. A linképítési stratégiánk is sikeres volt, és viszonylag rövid időn belül sikerült termelővé tenni a 0-ról induló weboldalt.

Összességében az áruházunk számára kiváló eredményeket értünk el, és az ügyfél elégedett volt a végeredménnyel. Ha Önnek is hasonló problémái vannak az online jelenlétével, akkor ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, hogy segítsünk az Ön online jelenlétének javításában!

SEO esettanulmány: egy induló ruházati webshop keresőoptimlizálása
Scroll to top