SEO esettanulmány: egy induló ruházati webshop keresőoptimlizálása

A digitális térben való verseny egyre nagyobb kihívást jelent az induló vállalkozások számára. Az online jelenlét és az üzleti siker közötti összefüggés érezhetően egyre erősebbé válik. Ezzel kell számolnunk minden egyes nap, ha vállalkozásunk van.

Az induló üzletek mindig nagyobb hátránnyal indulnak, különösen, ha olyan környezetbe érkeznek, ahol már sokan megvetették a lábukat.. Ebben az SEO esettanulmányban megismerhetünk egy ruházati webáruház keresőoptimalizálási stratégiáját, és azt, hogy hogyan érték el jelentős növekedést az organikus forgalmukban. Ügyfelünk egy induló kisvállalkozás mely kis mérete okán szűkösebb erőforrásokkal rendelkezik. A helyzet nem éppen volt „rózsásnak” nevezhető. Az ágazatra jellemző az erős verseny, a tőkeerős multinacionális cégek jelenléte és a fizetett reklámok magas aránya következésképpen nehéz megfelelő pozícíót kivívni az érintett kulcsszavakra.

Miért szeretjük az induló weboldalakat?

Az SEO szakértők számára a 0-ról induló weboldalak keresőoptimalizálása egyrészt kihívást jelent ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy teljesen új stratégiákat dolgozzunk ki.

Az induló weboldal másik nagy előnye az, hogy nem kell a már elkövetett hibák kijavításán fáradozni. Amikor egy már meglévő weboldalt keresőoptimalizálunk, akkor előfordulhat, hogy a korábban olyan SEO hibákat követtek el, amelyek akadályozzák a weboldal teljesítményét a keresőmotorokban. Ezeknek a hibáknak a kijavítása időigényes és nehéz feladat lehet, a várható eredményeket is nehezebb megjósolni.

Ezen kívül az egy teljesen új oldal lehetőséget ad arra is, hogy a szakértők a technikai SEO-ra is nagyobb figyelmet fordítsanak közben kiküszöböljék az esetleges technikai problémákat.

Pozíciót szerezni egy erős versenyben

Miután elkészültünk a kulcsszóelemzéssel, rájöttünk, hogy a potenciális kulcsszavak száma kevés viszont a verseny rájuk kimondottan erős, ezért nehéz lesz gyorsan megfelelő helyezést elérni a keresőmotorokban. Külön nehezítette a dolgot, hogy nagyon erős volt az ágazatban a márkaismertség és márkahűség valamint a márkakeresések száma, melyet egy induló termékkörrel nehezen lehet behozni vagy követni.

Tudtuk, hogyha egy kezdő webáruház egy erős versenyben lévő, már kialakult piacra érkezik, akkor csak nagyon sok munkával lehet eredményeket elérni. Ezért is fontos az is, hogy ne kövessünk el hibát, mert bőven lesz olyan konkurens akik miatt nem fogjuk megszerezni a vágyott pozíciókat.

Ezért elkezdtünk dolgozni egy hatékony szerkezeti, tartalom és linképítési stratégián, amelynek célja az volt, hogy minél több organikus forgalmat generáljunk az áruházba.

Logikus és áttekinthető weboldal struktúra

A webshopok esetében a kategória oldalak megfelelő kialakítása és az oldal struktúrája rendkívül fontos szerepet játszik a siker szempontjából. Biztosítja, hogy az áruház termékei egyszerűen és könnyen megtalálhatók legyenek az ügyfelek számára. Ezen kívül a megfelelő struktúra lehetővé teszi az áruház látogatóinak, hogy könnyen navigáljanak az oldalon, és megfelelően tájékozódjanak a kínálatról.

A kialakítás két fő előnye a webshopok esetében az áttekinthetőség és a felhasználói élmény javítása. Nem utolsósorban tovább maradnak a látogatók az oldalon, mert könnyen jutnak hozzá a keresett termékekhez. Ha a vásárló több időt tölt az oldalon, mert reményteljesnek látja, hogy talál valamit amit keresett, azt nemcsak a vállakozás, de a keresőmotor is értékelni fogja.

A kategóriák szerkezetét vásárlókra szabottan a lehető leglogikusabban és könnyen kezelhetően kellett kialakítani, hogy az ügyfelek könnyen navigálhassanak a keresett termékekhez. A jó példa követése nem szégyen. Ezért mintának vettük a hasonló termékkörrel rendelkező jól teljesítő konkurens webshopok belső oldalstruktúráit, és annak megfelelően lett kialakítva a szerkezet.

A minőségi tartalom mindig nyerő

A tartalom SEO szempontból egy kisebb webáruház esetén is rendkívül fontos, mert minőségi tartalom vonzza a potenciális vásárlókat, növeli a felhasználói élményt és hosszú távon hozzájárul az áruház bevételének növeléséhez. A releváns és értékes információkkal bővített webáruház hitelesebbnek és megbízhatóbbnak tűnik a vásárlók számára, ami pozitív hatással lehet a márkaépítésre és a vevők visszatérésére.

A fentiek okán nemcsak a kategória oldalak leírásaira fektettünk hangsúlyt, de ügyeltünk rá, hogy a termékleírások is egyediek és kidolgozottak legyenek, nem utolsósorban rendezett jól olvasható formában jelenjenek meg, hogy a potenciális vásárló a lehető legrövidebb idő alatt juthasson a szükséges információk birtokába.

A webshopok esetében gyakori hiba a blog teljes kihagyása, ezzel nemcsak jelentős forgalmat hozó információs jellegű kulcsszavakra való megjelenést veszítenek el, de kihagyják szakmai hitelességüknek megalapozásának lehetőségét, valamint azt a lehetőséget is, hogy a blogcikkek tartalma a „pénzhozó” kategória és termékoldalakat támogassa.

Így alakultak a számok

A megfelelő stratégia már rövid távon is meghozta az eredményt. Az alábbi ábrán jól nyomon követhető, hogy miként sikerült a nagy versenyben lévő kulcsszavakra is jó pozíciókat szerezni, viszonylag rövid idő leforgása alatt.

 

seo esettanulmány search consol grafikonja

 

Linképítés szűkös forrásokból

Az első lépésünk az volt, hogy megvizsgáltuk az adott kulcsszavakra vonatkozó versenytársakat, és elkészítettük a kulcsszóelemzést.

Az áruházunkkal kapcsolatos termékközpontú kulcsszavak száma viszonylag kevés volt, sok versenytárssal és erős márkákkal. Ezért a tartalom mellett a legfontosabb feladatunk az volt, hogy hatékony tartalom és linképítési stratégiát dolgozzunk ki, amely segít növelni a láthatóságot a Google keresőben.

A forrásszegény kisvállalkozás számára a linképítési stratégia kialakítása rendkívül fontos, mivel nem engedhetik meg maguknak a drága linképítési szolgáltatásokat. Ezért úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket az ingyenes online platformok és szolgáltatások nyújtanak.

Első lépésként meghatároztuk az áruházunkhoz kapcsolódó kulcsszavakat, majd elkezdtünk keresni olyan webhelyeket, amelyek kapcsolódnak a témához. Ezek a webhelyek tartalmazták a legrelevánsabb kulcsszavakat és kapcsolódtak az áruházunk témájához. Emellett a szerényebb költségvetés miatt az ár-érték arányt folyamatosan szem ellőt tartottuk, hogy az adott keretből lehető leghatékonyabb linkprofilt tudjuk kialakítani.

Ezen túlmenően olyan szakmai fórumokat is oldalakat találtunk, amelyek kapcsolódnak az az online ruházati termékekhez. Ezáltal sikerült az áruházunkat elhelyezni olyan webhelyeken, amelyek relevánsak a keresett kulcsszavakra vonatkozóan.

Nem hagytuk ki a lokális SEO erejét sem

A helyi SEO lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy megcélozzák a közvetlenül környezetükben lévő közönséget, ami nagyobb eséllyel eredményez vásárlásokat vagy ügyfélkapcsolatokat. A helyi keresések gyakran szándékosabbak és célirányosabbak, ami magasabb konverziós arányhoz vezethet, mivel a felhasználók konkrétan a környéken keresnek termékeket vagy szolgáltatásokat.

Ezért az induló vállalkozások számára a helyi SEO is kulcsfontosságú lehet, mert helyi szinten könnyebb általa eredményeket elérni az erős versenyben. Feltérképeztük a helyi kulcsszavakat, a helyi céges adatokat, valamint nem hagytuk ki a Google My Business profil kialakítását és optimalizálását sem.

Az ügyféllel való együttműködés ereje

Az ügyféllel való együttműködés kulcsfontosságú volt ebben az esetben, mivel nagyon sok tartalmat az ügyfél maga készített el az iránymutatásunk alapján. A linképítési stratégiánk is sikeres volt, és viszonylag rövid időn belül sikerült termelővé tenni a 0-ról induló weboldalt.

Összességében az áruházunk számára kiváló eredményeket értünk el, és az ügyfél elégedett volt a végeredménnyel. Ha Önnek is hasonló problémái vannak az online jelenlétével, akkor ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, hogy segítsünk az Ön online jelenlétének javításában.

 

Miért kulcsfontosságú eszköz minden online vállalkozás számára. sokat emlegetett weboldal optimalizálás, más néven SEO (Search Engine Optimization)?

A digitális világban, ahol az internet tele van millió és millió weboldallal, a te weboldaladnak meg kell küzdenie a helyéért a napon. Azonban a küzdelem nem emberekkel, hanem algoritmusokkal van. A Google és más keresőmotorok ezeket az algoritmusokat használják a weboldalak rangsorolásához. Az, hogy a weboldalad hogyan teljesít ezekben a rangsorokban, közvetlenül befolyásolja, hány ember talál rád. Ezért fontos a SEO: ez a módja annak, hogy ‘megsúgd’ a keresőmotoroknak, hogy a te oldalad az, amit a felhasználóknak látniuk kell. A SEO nemcsak hogy segít növelni a weboldalad láthatóságát, de javítja annak minőségét is, ami végül javítja a felhasználói élményt és növeli a konverziós arányokat. Tehát, ha a kérdés az, hogy miért fontos a SEO, a válasz egyszerű: mert anélkül a weboldalad eltűnhet a digitális világban.

Az oldal optimalizálási folyamata több komponensből áll, és ritkán tekinthető egyszeri feladatnak. Az optimalizálás általában olyan kérdéseket érint, melyek egy már online lévő, de nem megfelelően hatékony vagy elvárásoknak nem megfelelő weboldal fejlesztésével kapcsolatosak. Az optimalizálási tevékenységeket legkönnyebben technikai és tartalmi kérdések szerint lehet csoportosítani.

a keresőoptimalizálási (SEO) munkák kétféle módon végezhetők: a weboldaladon belül és kívül. Az ideális eredmények elérése érdekében mindkét típusú optimalizálást párhuzamosan kell alkalmazni. A SEO szakértőknek nem csak az online marketing területén, de a weboldal tervezésben, a grafikus designban is jártasnak kell lenniük.

A SEO előnyei:

  • Fokozott láthatóság a keresőben: A SEO segítségével a weboldalak láthatósága a keresőmotorok találati listáján (SERP) növekedhet, ami több lehetséges ügyfelet vonz a vállalkozásodhoz.
  • Nagyobb hitelesség az ügyfelek szemében: Lehetővé teszi a weboldalaknak, hogy bizalmat és hitelességet építsenek fel a leendő ügyfelek körében, hiszen a keresőmotorok azokat a weboldalakat részesítik előnyben, melyek megbízhatóak és tartalmuk releváns a felhasználók kereséséhez.

De mi is határozza meg a sorrendet a keresőmotorok organikus találatai között?

Az organikus keresési eredmények sorrendjét számos tényező befolyásolja, melyek az adott keresőmotor használta algoritmustól függően változhatnak. A széles körben használt keresőmotorok, mint például a Google, összetett és folyamatosan fejlődő algoritmusokra támaszkodnak, és az alábbiakban részletezett tényezők befolyásolják a a keresőkben való megjelenést.

SEO esettanulmány: egy induló ruházati webshop keresőoptimlizálása
Scroll to top